Ръководство за ъпгрейд на RAM и SSD при Intel NUC

В настоящия материал ще ви представим малък настолен компютър, който е толкова компактен, че може да се събере в дланта ви. Това е Intel NUC – популярната серия мини PC от Intel. Всъщност, този материал няма да е ревю на продукт, а ще бъде по-скоро ръководство за ъпгрейд на това устройство. Ще ви демонстрирам как се разглобява и какви възможности за надграждане на хардуера предлага този малък десктоп компютър.

Какво получавате с покупката на Intel NUC

За всеки нов собственик на техника един от най-вълнуващите моменти е разопаковането на устройството. Intel NUC идва в комплект със зарядно (адаптор), резервни болтчета, няколко книжки и метална пластина за закрепване на устройството (примерно за гърба на монитор). Следва да поясня, че в кутийката няма захранващ кабел за 220V, поради компактния размер на опаковката. Такъв може да намерите във всеки един магазин за електроника на цена 5-6 лева.

Intel NUK комплект

Ъпгрейд на Intel NUC

Надграждането на хардуера на Intel NUC е съвсем лесна задача. Корпусът на мини компютъра е здрав, а разглобяването му е фасулска работа. Компонентите, с които може да направите ъпгрейд (RAM, SSD) не се различават от тези, влагани при лаптопите.

Ще проследим стъпка по стъпка как добавихме допълнителна RAM и SSD на нашия NUC:

1. С кръстата отвертка развийте четирите болта на гумените крачета от долната част на копруса. Така ще може да отделите долния капак и да си осигурите достъп до слотовете за RAM и тези за SSD.

Intel NUK разглобяване
2. Много съществен момент при NUC е SATA кабелът, с който трябва да се внимава при разглобяване на корпуса на мини компютъра. Ще разясня малко повече за какво става дума:

Този модел разполага с едно гнездо за инсталиране на 2.5″ SSD или твърд диск. То е разположено на долния капак, който обичайно се премахва при разглобяване на мини компютъра. SATA конекторът е свързан към дънната платка посредством лентов кабел или SATA кабел със стандартна букса + допълнителен захранващ кабел. За да се отдели капака безопасно настрана, следва да се разкачи SATA кабелът от дънната платка на устройството.

2.1. При наличие на един брой лентов кабел (както е в нашия случай), трябва да се повдигне щипката на куплунга и да се издърпа много внимателно лентовият кабел.

Intel NUK лентов кабел

Повечето по-нови модели на Intel NUC са с лентов кабел. Премахването му не е задължително при ъпгрейд на RAM или SSD, но е препоръчителна стъпка за по-голямо удобство при инсталиране на новите компоненти.

2.2. При наличие на SATA кабел със стандартен SATA конектор, същият се изключва от дъното. В този случай се изключва и допълнителното захранващо кабелче за диска:

Intel NUK SATA кабел

Ъпгрейд на RAM при Intel NUC

Конкретният модел на Intel NUC разполага с два SODIMM слота за RAM памет. С други думи, това устройство използва същия тип памети, които се влагат обичайно в лаптопите.

3. Тъй като двата слота са един под друг, нормално е да се постави първо тази платка RAM, която ще е отдолу. Паметта се поставя в слота под ъгъл и се притиска надолу, така че двете метални щипки да я заключат (както се поставят памети в лаптопи). По идентичен начин се поставя и втората платка RAM:

Intel NUK RAM ъпгрейд

Ъпгрейд на SSD при Intel NUC

Мини компютърът Intel NUC разполага с възможност както за инсталиране на SSD на M.2 слот, така и място за поставяне на SSD или твърд диск с форм-фактор 2.5″ SATA. Ще разгледаме двете опции за надграждане поотделно.

4. Поставянето на SSD на M.2 слота на дънната платка става по традиционния начин. SSD платката се поставя в слота и се фиксира в срещуположния край с малкото винтче.

Intel NUK SSD ъпгрейд

5. Поставянето на 2.5″ SSD/HDD се осъществява с приплъзване на модула в слота на долния капак на NUC устройството. Идеята е SATA куплунга на модула и SATA щипката (конектора) да се свържат механически:

Intel NUK SSD SATA

6. Макар в повечето случаи SSD модулът да изглежда здраво фиксиран в гнездото, препоръчително е да завиете фиксиращите го винтчета (налични са в кутийката на Intel NUC). Встрани на металния капак има прорези, които ви позволяват да поставите болтчетата на добавения 2.5″ SSD модул или твърд диск.

Intel NUK SATA болтчета
7. На финала следва да свържете обратно SATA кабела за пренос на данни към дънната платка на NUC компютъра. Отново ще припомня, че в тези устройства може да срещнете два вида кабели:

  • Лентов SATA кабел (т.е. в един кабел са включени писти за пренос на данни през SATA и за захранване): необходимо е да поставите кабела в гнездото му и да притиснете бялата щипка, така че да „заключи“ лентовия кабел на мястото му. Тук трябва да внимавате да не обърнете кабела на обратно, както и да сте сигурни, че е захванат коректно!

Intel NUK SATA конектор

  • SATA кабел със стандартен SATA куплунг и отделен захранващ кабел: този вариант е срещан при малко по-старите модели на Intel NUC. Общо взето имате кабел за пренос на данни със стандартен SATA конектор (Г-образен) и тънко захранващо кабелче (виж снимката към т. 2.2.).

8. Последната стъпка е да затворите капака на мини компютъра и да завиете четирите винта. Важно е да тествате дали добавения хардуер се инициализира коректно!

За тест на добавената RAM памет могат да бъдат използвани различни инструменти, напр. MemTest86 или Memtest86+ (виж Няколко безплатни програми за тест на RAM паметта за грешки).

© PCGuide.bg. Автор: Светослав Миронов.

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *