Lenovo Legion 5 Pro

Ръководство за ъпгрейд на RAM и SSD при лаптоп Lenovo Legion 5 Pro

В този материал ще ви представим ръководство за ъпгрейд (надграждане) на гейминг лаптоп от серията Lenovo Legion 5 Pro. Преди да пристъпим към конкретните стъпки, нека кажа няколко думи за конкретния модел устройство, което използвахме.

Както сами се досещате, Legion 5 Pro е ориентиран предимно към гейминг потребителите. Устройството е с 16-инчов WQXGA IPS дисплей с честота на опресняване до 165Hz. Разбира се, лаптопът се предлага както с последно поколение процесори на AMD Ryzen, така и с Intel. Дизайнът е типично геймърски, но доста стилен и изчистен. На задния капак има голямо лого на Legion, а клавиатурата е ефектна с подсветка, която променя цветовете си.

Моделът, който използвахме в този материал е Lenovo Legion 5 Pro 16ITH6H. Оборудван е с Intel i7-11800H процесор, 16GB RAM, 1TB SSD и видео карта NVIDIA RTX 3060. За да постигнем максимална производителност направихме ъпгрейд, като увеличихме физическата оперативна памет двойно и добавихме още 2TB SSD място за съхранение.

Нека разгледаме процедурата стъпка по стъпка.

Разглобяване и надграждане на Lenovo Legion 5 Pro

1. Поставете лаптопа върху подходяща мека повърхност, която няма да надраска корпуса. Развийте и премахнете всички винтчета на долния панел на устройството.

При този модел няма скрити болтчета (напр. под лепенки или падове), но следва да се има предвид, че предните четири винта са доста по-къси от всички останали. Препоръчително е подреждането им върху подходящ пад.

2. При разглобяването на всеки един преносим компютър може би най-деликатната част е отделянето на долния капак. За тази цел се използват пластмасови пера, които се прокарват внимателно във фугата между двата панела. Идеята е да се „откопчаят“ всички щипки последователно, без да бъдат повредени или счупени.

И при този лаптоп това става помощта на подходящ пластмасов инструмент (пластмасово перо). Обичайно се започва от предната част. След като предните щипки са вече освободени, постепенно се преминава и към страничните:

разглобяване на Legion 5 Pro

Важно е да се отбележи, че за отделянето на долния капак в областта на вентилационните отвори на охлаждането (в ляво и в дясно на корпуса) следва да използвате най-тънкото пластмасово перо, с което разполагате. То се подпъхва внимателно между двата панела, така че да се откопчаят щипките и да се освободи капакът (виж снимката горе в дясно).

3. Преди да започнем със смяната на компоненти, нека надникнем под капака на Legion 5 Pro. Устройството разполага с два SO-DIMM слота за RAM памети, както и с два отделни m.2 слота за SSD. Всички обаче са покрити с метални пластини, които следва да се отстранят при добавяне/премахване на съответния компонент.

налични слотове на Legion 5 Pro

Място за механичен твърд диск не е предвидено, тъй като литиево-йонната батерия заема доста от наличното пространство.

Ъпгрейд на RAM при Lenovo Legion 5 Pro

4. С ръка или с подходящ пластмасов инструмент премахнете капака, който покрива RAM паметите. Той се държи на няколко метални щипки и трябва просто да се избута нагоре, за да излезе:

капак на RAM

5. Важен момент е преди монтажа/демонтажа на електронни компоненти (особено RAM памети) е да изключите конектора на литиево-йонната батерия от дънната платка. Така ще избегнете риска от евентуално електрическо окъсяване на някои елементи от електрониката.

конектор на батерия

Изключването на конектора на литиево-йонната батерия трябва да се извършва много внимателно, под относително прав ъгъл. Така ще се избегне опасността от изкривяване на някои от контактните пинове на куплунга за батерията.

6. При този модел на Lenovo и двата налични слота са заети от фабрични RAM памети. В нашия случай същите ги премахнахме, като инсталирахме кит от 2x16GB на тяхното място.

монтиране и демонтиране на SODIMM RAM

Премахването на памети става като се избутат встрани двете метални щипки, които ги държат. Новите памети се поставят под ъгъл от 30 градуса и се притискат, така че да се заключат двустранно от щипките.

Ъпгрейд на SSD при Lenovo Legion 5 Pro

Наличните m.2 слотове при този модел са два, като и двата използват PCIe с поддръжка на NVMe протокол. Единият е зает от фабрично поставеното SSD, а вторият е свободен за добавяне на допълнителен сторидж. Това ви дава възможност да добавите втори SSD модул или замяна на съществуващия с нов.

7. Независимо кой вариант ще изберете, преди това следва да премахнете металната пластина, покриваща SSD платката. Всяка една от тях е закрепена с помощта на три малки винтчета. От долната страна на всяка ламаринка има термо пад (термо подложка), осигуряващ по-добър топлообмен. Идеята на металния капак и термо-лепенката е да поемат и разсейват топлината, отделяна при работата на SSD модула.

монтиране на M.2 SSD

Независимо от това, че всяка SSD платка е покрита от метален капак, фиксирането на SSD модула с винтчето в срещуположния на М.2 слота край е задължително!

Сглобяване и тестване

8. След монтиране на всички компоненти, следва да поставите по местата си металните пластини, покриващи RAM и SSD платките. Не забравяйте също така да свържете конектора на литиво-йонната батерия към дънната платка!

9. Поставянето на долния капак на корпуса става горе-долу в обратен ред на разглобяването. Първо се притискат двата панела в задната част между пантите, движейки се постепенно към страничните и предната част. Всичко се прави последователно, така че всяка една щипка да се затвори. Не бива да има неравномерни луфтове между долния капак и капака на палмреста след тази процедура.

сглобяване на лаптопа

След като всички щипки са фиксирани се монтират и винтчетата по местата си. Използвайте подходяща отвертка с магнитен връх. Пренатягането на винтовете е недопустимо!

Важно е да тествате дали добавения хардуер се инициализира коректно. За тест на добавената RAM памет могат да бъдат използвани различни инструменти, напр. MemTest86 или Memtest86+ (виж Няколко безплатни програми за тест на RAM паметта за грешки).

Разглобяването и подменянето на компоненти на гаранционни устройства може да бъде предпоставка за отпадане на гаранцията! Всички описани стъпки дотук са с информативна цел и прилагането им е единствено на Ваша отговорност!

© PCGuide.bg. Автор: Светослав Миронов.

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *