ThinkPad E14 ъпгрейд

Ъпгрейд на лаптоп Lenovo ThinkPad E14 Gen 2 – стъпка по стъпка

Повечето базови модели лаптопи идват от производителя с ограничени параметри и надграждането на хардуерa им е честа практика. В даден момент потребителите прибягват до добавяне на допълнителна RAM памет или SSD с по-голям капацитет, а някои правят това още с покупката на ново устройство.

Какво ще направим

В този материал ще ви демонстрираме как може да надградите (или „ъпгрейд-нете“) хардуера на бизнес серията лаптопи Lenovo ThinkPad от серията Е (Gen 2). За целта сме използвали чисто нов ThinkPad E14 (Gen 2), на който ще добавим 16GB RAM и допълнително m.2 SSD с капацитет от 1TB.

Принципът на разглобяване на лаптоп и добавяне на компоненти като SSD и RAM е сходен при повечето преносими компютри, с тази разлика, че всяка марка/модел си има някои на пръв поглед дребни особености. Тъй като този материал е насочен по-скоро към потребителите с по-малко опит в хардуера, ще се опитам да обясня всяка стъпка в повече детайли.

Внимание: Този материал има по-скоро информативен характер. Разглобяването на гаранционни устройства може да доведе до отпадане на гаранцията! Ако не сте сигурни, че ще се справите сами, по-добре потърсете услугите на квалифициран сервиз за тази задача!

Какво ще ни е необходимо

Необходимите инструменти са подходящи отвертки, перца за разглобяване на пластмасовия панел. Препоръчваме да се снабдите с някаква мека подложка, върху която да поставите лаптопа при работа. Така най-малкото ще предпазите корпуса от надрасквания.

Ъпгрейд на ThinkPad E14 (Gen 2)

1. Развийте всички винтчета от долната част на корпуса. На този модел специално след като бъдат развити, болтчетата не изпадат, а остават в леглата си!

Развийте винтчетата

2. Сега идва може би най-деликатният момент – с подходящ инструмент (пластмасово перце) следва да отделите долния капак на корпуса. Той е захванат на малки щипки, някои от които са доста чупливи.

Най-тънката част на пластмасовото перо се подпъхва на подходящо място между горния и долния капак на корпуса. Перото се прокарва внимателно по фугата между двете части на панела, така че да се „откопчаят“ всички щипки. Това трябва да става последователно докато достигнете до задната част, където са пантите.

Отделянето на предната страна на капака може да стане по начина, по който съм показал на снимката. Задната част при охладителя изисква лаптопът да бъде в затворено положение.

Освободете долния панел

3. На схемата съм означил кое къде се намира: 1 – конектор за батерията, 2 – слот за второ SSD (2280), 3 – SSD (2240) и 4 – RAM.

ThinkPad e14 2gen схема

4. Препоръката ми е преди да правите каквито и да било промени по хардуера, особено що се отнася до паметите, да изключите конектора (куплунга) на батерията (1) от дънната платка.

Куплунг батерия

Принципно самият конектор трябва да се издърпа много внимателно назад. Аз използвам помощен инструмент, който е от пластмаса – така бих избегнал неволна повреда или окъсяване на някой от множеството електронни елементи по дънната платка.

Надграждане на RAM паметта в Lenovo ThinkPad E14

Ще започнем с ъпгрейда на RAM паметта. Ще инсталирам нова памет с капацитет от 16GB на мястото на старата платка. Тъй като този модел има интегрирана в дънната платка 4GB RAM, общият размер на физическата памет след надграждането ще стане 20GB.

5. Премахнете ламаринката, която покрива паметите. При конкретния модел ThinkPad E14 тя е захваната с метални щипки за дъното и изисква просто да бъде повдигната нагоре, за да се освободи. Отново използвам помощен инструмент от пластмаса, с който избутвам внимателно ламаринката нагоре.

Премахване на капака на RAM паметта

6. За да освободите плочката с памет натиснете едновременно двете метални щипки настрани. Платката RAM ще се повдигне сама и просто трябва да я отстраните от слота.

Премахване на RAM модула

Както виждате този модел има интегрирани в дънната платка чипове с памет и само един слот за добавяне на допълнителна такава. Слотът обикновено е зает от добавена от производителя плочка RAM и ако искате да добавите оперативна памет, ще трябва да премахнете тази от завода.

7. Поставете новата платка RAM в слота. След това е достатъчно да натиснете с пръст плочката надолу, за да се захване от двете странични щипки.

Инсталиране на RAM модула

8. След като приключите с RAM паметта, не забравяйте да поставите обратно металния капак, покриващ чиповете.

Надграждане на SSD в Lenovo ThinkPad E14

Опциите за надграждане на SSD паметта за съхранение при ThinkPad E14 (Gen 2) са доста добри. Конкретния модел, който използвам разполага с два M.2 PCIe слота с поддръжка на NVMe. Първият е предназначен за модул с форм-фактор M.2 (2240) до 512GB, а вторият – за M.2 (2280) до 1TB.

Добавянето на SSD е също толкова лесно, колкото ъпгрейда на RAM паметта. Просто подпъхвате новия модул в слота и го фиксирате с малкото винтче в срещуположния край:

Инсталиране на SSD

В моя случай трябваше да направя лаптопа с да е с капацитет на SSD паметта от 1TB. Затова поставих 1 бр. SSD M.2 (2280) на втория слот, а паметта, поставена от производителя на малкия слот (2240) я премахнах. Премахването на SSD модула, поставен от производителя трябва да се извършва внимателно, тъй като под него има поставен доста лепкав термо пад.

9. След като приключите, не забравяйте да включите обратно куплунга на батерията към дънната платка!

10. Последната стъпка е да сглобите корпуса на лаптопа. Тъй като всичко се държи на малки щипки, необходимо е да поставите долната част на панела и да започнете да притискате последователно двете части, така че да чуете как всяка една щипка се „заключва“. Обикновено аз правя тази процедура на отворен лаптоп (или поне при слобяване на предната половина), за да избегна излишен натиск върху дисплея.

Сглобяване на корпуса

Накрая, след като се убедите, че няма луфтове между двете части на корпуса, завийте всички винтчета последователно.

11. Не на последно място – желателно е да проверите в BIOS дали новите устройства се „разпознават“ коректно. След това трябва да тествате работата на лаптопа при по-голямо натоварване. След добавяне на RAM аз лично винаги тествам паметта за грешки с подходящ софтуер (напр. MemTest86, Memtest86+).

Разглобяването и подменянето на компоненти на гаранционни устройства може да бъде предпоставка за отпадане на гаранцията! Всички описани стъпки дотук са с информативна цел и прилагането им е единствено на Ваша отговорност!

© PCGuide.bg. Автор: Светослав Миронов.

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *