MSI Modern 15

Ъпгрейд на лаптоп MSI Modern 15 – стъпка по стъпка

В този материал ще ви демонстрирам как се прави ъпгрейд на RAM и SSD при MSI Modern 15. Конкретният модел на преносимия компютър е MSI Modern 15 A10RBS, който идва от производителя с SSD от 512GB и 8GB RAM. Ще заменя RAM паметта с модул от 16GB и ще ви покажа какви са възможностите за поставяне на по-голямо или допълнително SSD.

Разглобяване на MSI Modern 15

1. Първата стъпка е да развиете всички винтчета от долната част на корпуса на лаптопа. Следва да се има предвид, че лаптопите на MSI идват с гаранционна лепенка (Factory seal) от завода. Под нея има скрито болтче, което също трябва да се премахне, за да се разглоби устройството*.

Премахнете винтчетата

*Забележка: Преди да нарушите целостта на лепенката от завода се запознайте с гаранционните условия на търговеца!

2. Най-деликатната част при лаптопите е разглобяването на корпуса. Освен с болтчета, долният панел е захванат на щипки, което изисква малко повече прецизност и внимание. За премахването на долния капак на корпуса използвам пластмасово перо, с което последователно освобождавам всички щипки:

Премахнете винтчетата

3. На снимката долу съм показал какво се крие под капака на MSI Modern 15 и какви слотове за ъпгрейд има устройството:

MSI Modern 15 Mainboard

Този модел няма интегрирана в дънната платка памет и разполага с цели два слота за RAM. Обикновено единият е зает от платка, монтирана от производителя, а втория е свободен и е на ваше разположение.

При опцийте за ъпгрейдване на SSD паметта за съхранение нещата са горе-долу същите. Налични са два PCIe М.2 слота, като единият е зает от модул, поставен от производителя.

Ъпгрейд на RAM памет при MSI Modern 15

4. Препоръчително е преди да правите каквито и да било модификации по паметите да изключите конектора на литиево-йонната батерия от дънната платка:

изключване на конектор на батерия

Забележка: Добра практика е след изключване на конектора да се натисне бутона за включване няколко пъти. Идеята е да се разреди евентуален остатъчен заряд в електронните елементи.

5. В конкретния модел на MSI Modern 15 са налични два слота за RAM. В моя случай добавих допълнителни 8GB на втория слот и така общия размер на физическата памет стана 16GB.

Добавяне на RAM в MSI Modern 15
Поставете новата плочка RAM като я позиционирате в слота и я натиснете надолу, така че да се „заключи“ от двете щипки.

Ъпгрейд на SSD при MSI Modern 15

6. Базовият модел на конкретния лаптоп (MSI Modern 15 A10RBS) идва от производителя с 512GB NVMe SSD (M.2 2280). Вариантите за ъпгрейд са: замяна на съществуващото SSD с по-голямо или добавяне на второ физическо SSD устройство.

Замяна на SSD в MSI Modern 15

В моя случай трябваше да надрградя паметта за съхранение до 1TB, ето защо просто замених наличния модул с нов.

Инсталирането на SSD е също толкова лесно, колкото и това при RAM паметите. Поставете новия SSD модул в M.2 слота, притиснете го леко в срещуположния край и завийте винтчето, което го фиксира.

7. Преди да сглобите корпуса на лаптопа, не забравяйте да свържете литиево-йонната батерия към дънната платка!

8. Финалната стъпка е да сглобите корпуса на MSI Modern 15. Това се прави в обратния ред, като първо се поставя долния капак. Притискат се двата панела последователно по краищата, така че да се чуе припукването от затварянето на всяка една щипка. Идеята е накрая да няма асиметричен луфт между панелите. След това се завиват винтчетата в последователността, в която са били.

Забележка: особено внимание отделете на частта между пантите, както и на това дали двата панела от лявата и от дясната страна са „легнали“ както трябва.

При ъпгрейд на RAM препоръчителна стъпка е да се изпълни диагностика на паметта с помощта на инструменти като MemTest86 или Memtest86+. Така ще може да установите потенциални нередности с добавената памет – грешки, несъвместимост и т.н.

Разглобяването и подменянето на компоненти на гаранционни устройства може да бъде предпоставка за отпадане на гаранцията! Всички описани стъпки дотук са с информативна цел и прилагането им е единствено на Ваша отговорност!

© PCGuide.bg. Автор: Светослав Миронов.

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *