ROG Zephyrus G15

Ъпгрейд на лаптоп Asus ROG Zephyrus G15 – стъпка по стъпка

Надграждането на хардуера е честа практика, дори и при преносимите компютри. Потребителите обикновено прибягват до ъпгрейд на SSD или RAM паметта, поставена от производителя.

В този материал ще ви демонстрирам стъпка по стъпка как се прави ъпгрейд на RAM и SSD при ASUS ROG Zephyrus G15 – гейминг лаптоп от средния и висок ценови клас. Конкретният модел на преносимия компютър е ROG Zephyrus G15 GA503Q / GA503QS. Ще заменя RAM паметта с модул от 32GB и ще ви покажа какви са възможностите за поставяне на по-голямо или допълнително SSD.

Разглобяване на ASUS ROG Zephyrus G15

1. Първата стъпка е да развиете всички винтчета от долната част на корпуса. Като казвам „всички“, следва да отбележа, че в средата на панела има три гумени тапички, под които има скрити болтчета. Премахнете ги с подходящ инструмент и развийте винчетата:

развиване на винтчетата

2. Най-деликатната част при преносимите компютри е разглобяването на корпуса. Освен винтчета, долният панел е захванат на щипки, което изисква доста голяма прецизност.

разглобяване на ROG Zephyrus

За премахването на долния капак на корпуса използвам пластмасово перо, с което последователно освобождавам всички щипки. За щастие при този модел разглобяването става лесно, а качеството на пластмасите е прилично.

3. Нека разгледаме какво се крие под капака на 15-инчовия Asus ROG Zephyrus GA503Q:

Asus ROG Zephyrus дъно

Тъй като това е лаптоп, предназначен за гейминг, имаме охладител с два вентилатора и голям брой топлинни тръби. Те заемат доста място и вероятно заради това устройството разполага с един слот за RAM. Надграждането на физическата RAM памет става чрез замяна на „плочката“ с нова, с по-голям капацитет.

От друга страна, слотовете за SSD са два – един зает от производителя и един свободен. Има възможност за ъпгрейд на съществуващото М.2 SSD с ново или добавяне на допълнителен модул на втория слот (m.2 PCIe 2242 или 2280).

4. Силно препоръчително е преди да правите каквито и да било модификации по паметите да изключите конектора на батерията от дънната платка. При ROG Zephyrus G15 трябва първо да приплъзнете металната пластинка на куплунга назад. След това с помощта на подходящ пластмасов инструмент следва да освободите самия конектор от двете му страни.

конектор на батерия - изключване

Забележка: Добра практика е да се натисне бутона за включване няколко пъти, за да се разреди евентуален остатъчен заряд в електронните елементи.

Ъпгрейд на RAM памет

5. Платката с памет е покрита с лепенка, която следва внимателно да отлепите и запазите някъде встрани. Освобождаването на самия модул е лесно – захващащите го две метални щипки се избутват едновременно в страни и платката се освобождава:

премахване на RAM платка

6. Поставете новата плочка RAM като я позиционирате в слота и я натиснете надолу, така че да се „заключи“ от двете щипки. Не забравяйте след това да залепите обратно черната лепенка отгоре.

инсталиране на RAM на ROG Zephyrus

Ъпгрейд на SSD паметта

7. Както вече споменах конкретният модел разполага с два слота за M.2 SSD, с поддръжка на NVMe. Опциите са – замяна на съществуващото или поставяне на второ SSD.

Ако заменяте модула, поставен от производителя трябва много внимателно да премахнете термо лепенката (термопад), поставена върху него. Тя е направена от много нежен порест материал и не е препоръчително да се докосва с голи ръце или с остри инструменти. След това се развива болтчето, което държи платката в единия край. Под SSD модула е твърде вероятно да има втора термо лепенка, така че премахването му трябва да става внимателно.

инсталиране на SSD на ROG Zephyrus

Поставете новия SSD модул в M.2 слота и завийте малкото винтче, което го фиксира. Препоръчително е да върнете термопада отново върху чиповете на новата SSD платка (смисълът от него в случая не е голям, но аз бих го запазил).

8. Преди да сглобите корпуса на лаптопа, не забравяйте да свържете литиево-йонната батерия към дънната платка! Пластмасовият конектор се поставя в гнездото си, след което металната пластина се избутва обратно към куплунга, както е показано на снимката долу. По този начин може да сте сигурни, че конекторът е коректно поставен, както и че няма да „изпадне“ от мястото си.

конектор на батерия

9. Финалната стъпка е да сглобите корпуса на ASUS ROG Zephyrus. Това се прави в обратния ред – първо се поставя долният капак. Притискат се двата панела последователно по краищата, така че да се чуе припукването от затварянето на всяка една щипка. Идеята е накрая да няма асиметричен луфт между панелите (особено внимание отделете на частта между пантите).

След това се завиват винтчетата и се поставят лепещите се гумените тапички на местата, където са били преди това.

При ъпгрейд на RAM препоръчителна стъпка е да се изпълни диагностика на паметта с помощта на инструменти като MemTest86 или Memtest86+. Така ще може да установите потенциални нередности с добавената памет – грешки, несъвместимост и т.н.

Разглобяването и подменянето на компоненти на гаранционни устройства може да бъде предпоставка за отпадане на гаранцията! Всички описани стъпки дотук са с информативна цел и прилагането им е единствено на Ваша отговорност!

© PCGuide.bg. Автор: Светослав Миронов.

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *