HP Pavlion 15

Ръководство за ъпгрейд на лаптоп HP Pavilion 15

Повечето бюджетни модели лаптопи идват фабрично с параметри, които не винаги са достатъчни за някои дейности. Ето защо много потребители предпочитат да закупят даден модел преносим компютър и след определено време да направят ъпгрейд на хардуера му. Тъй като лаптопите не предлагат кой знае какви възможности за добавяне на хардуер, най-често ъпгрейдът се свежда до надграждане на RAM памет и SSD.

В този материал ще ви представим стъпка по стъпка ъпгрейд на лаптоп HP Pavilion 15. Конкретният модел, който използваме е HP Pavilion 15-eh0004nu с процесор AMD Ryzen 5 4500, 8GB RAM и SSD от 512GB. Ще надградим хардуера му с 16GB RAM и 1TB М.2 SSD (NVMe), което е напълно достатъчно на ежедневната ни работа.

Разглобяване на HP Pavilion 15 и добавяне на компоненти

Първата стъпка е да бъде разглобен корпусът на лаптопа. Така ще получите достъп до дънната платка и всички налични слотове на нея.

1. Характерно за много модели на HP е това, че под гумените крачета отдолу (за този модел са две дълги гумирани ленти) обикновено има „скрити“ винтчета. Тези ленти трябва да се премахнат много внимателно, тъй като се разтягат, а понякога слоят лепило се нарушава.

премахване на гумените подложки

При други модели на HP Pavilion (HP Pavilion 15-cs) долният корпус може да изглежда по-различно, но принципът е същият – част от винчетата са скрити под гумените крачета.

позиция на болтчета при HP Pavilion

Идеята е двойнозалепващият слой лепило да остане върху самата лента неповреден, а тя да бъде залепена обратно при сглобяване на лаптопа. Аз лично, след като ги премахна ги залепям някъде на корпуса встрани от мястото им.

2. Премахнете с подходяща отвертка всички винтчета, които виждате. Подредете ги (примерно на магнитен пад) по начина, по който са били монтирани на самия лаптоп.

3. С пластмасов инструмент (перо) трябва да отделите долния капак, който се държи на щипки. При този модел на HP Pavilion 15 аз подхождам по следния начин. С пластмасовия инструмент отделям двата капака в участъка между пантите:

отваряне на корпуса на HP

След това отделянето на двата панела в страничните части на лаптопа става лесно, без излишно напрежение върху щипките. При нужда в предната част отново използвайте пластмасовото перо за откопчаване на долния капак.

4. Има един основен принцип, който е препоръчително да се спазва – когато се премахват основни компоненти (RAM памети и SSD), да се прекъсне връзката на Li-Ion батерията с дънната платка! Това би предпазило компонентите от електрическо окъсяване и евентуална повреда (малко вероятно, но не невъзможно в случая).

При повечето съвременни лаптопи батерията е свързана с дънната платка чрез кабелче с конектор. При конкретния модел на HP Pavilion 15 куплунга за връзка с дъното е директно на самата батерия. Това означава, че ще е необходимо да се развият винтчетата, които я държат и цялата Li-Ion батерия да се отдели от гнездото си.

премахване на батерията

Ъпгрейд на SSD при HP Pavilion 15

Друг често правен ъпгрейд е добавянето на SSD с по-голям капацитет. Това би осигурило повече място за съхранение спрямо това, което ви предоставя фабрично производителят. В нашия случай ще добавим ново SSD (на М.2 слота) от 1TB на мястото на фабричното. Замяната на SSD е повече от лесна:

5. Развийте малкото винтче, което фиксира SSD платката. Премахнете я и поставете в M.2 слота новия SSD модул. Задължително го фиксирайте с болтчето в срещуположния край:

инсталиране на SSD

Ъпгрейд на RAM при HP Pavilion 15

Надграждането на RAM паметта е може би най-лесния ъпгрейд, защото тази стъпка не изисква преинсталиране или мигриране на операционната система след това. Вариантите за ъпгрейд са различни, в зависимост от общия обем памет, който желаете.

Тъй като дънната платка на този конкретен модел преносим компютър има два RAM слота, фабрично лаптопа идва с два SODIMM модула от по 4GB. Ще надградим физическата памет до 16GB, като ще заменим фабричните „плочки“ с две нови от по 8GB всяка.

6. Наличните RAM модули се премахват лесно – двете метални щипки се избутват едновременно встрани, за да се освободи платката памет. Новите памети се поставят в обратен ред – поставят се в слота под ъгъл от около 30 градуса, след което се притискат, така че да се „заключат“ в гнездото си от двете щипки:

Инсталиране на RAM

Сглобяване и тестване

Преди да пристъпите към сглобяване на лаптопа, уверете се, че сте фиксирали всички компоненти – литиево-йонна батерия, SSD и т.н. След това сглобете корпуса, като се уверите, че всички пластмасови щипки са на мястото си. Завийте винтчетата на долния капак, но без да ги затягате прекалено. Накрая внимателно залепете гумените крачета, както си бяха в началото.

В нашия случай сме заменили SSD модула с чисто нов, който е с двойно по-голям капацитет за съхранение. Съвсем логично при първото включване виждаме съобщение, че липсва устройство, от което да бъде заредена операционна система. Вариантите са да инсталираме нова или да клонираме тази от старото SSD върху новото. Но преди това нека поставим един друг акцент.

F2 Системна диагностика на HP

Устройствата на HP имат интегриран софтуер за диагностика на хардуера на ниско ниво – System Diagnostics. Това е полезна възможност за бърз тест на някой компонент, който сте добавили например. Ако видите горното съобщение, натиснете F2 за диагностика на системата.

Ще видите меню, от което да изберете кой компонент да бъде тестван за грешки. Ако сте добавяли например RAM, пуснете един Memory Test. Ако диагностиката премине без грешки, ще имате някаква гаранция, че закупените памети работят коректно.

Memory test HP

Този фабрично заложен инструмент на HP със сигурност не е най-прецизния тест, но върши работа, когато искате да проверите дали добавеният компонент работи коректно.

Разглобяването и подменянето на компоненти на гаранционни устройства може да бъде предпоставка за отпадане на гаранцията! Всички описани стъпки дотук са с информативна цел и прилагането им е единствено на Ваша отговорност!

© PCGuide.bg. Автор: Светослав Миронов.

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *