Системен образ на Windows 10

Как да създадем архивно копие на Windows 10 в системен образ

В предишен материал на PCGuide.bg ви показахме един инструмент в командния ред, който позволява да създадете архив на системния дял (системен образ) на Windows. Там също споменахме и за инструмента Backup and Restore, който има същото предназначение – архивиране и възстановяване на архиви. В този материал ще разгледаме именно тази възможност – създаване на системен образ през интерфейса на Windows.

Опцията за създаване на системен образ, налична в Backup and Restore (Архивиране и възстановяване) на Windows 10 позволява да направите архив на дисковите устройства (томове), необходими за работата на Windows.

Какво е системен образ?

Системният образ (system image) е архив на вашата система към определен момент, съхранен специфичен файлов формат. Системният образ представлява копие на устройствата, необходими за работата на Windows. Това са дисковият дял, на който е инсталиран Windows (обикновено това е локален диск C:) и системният том за възстановяване (т.нар. EFI partition). Този архив може да включва също и други устройства по ваш избор.

Тези системни образи могат да бъдат използвани за възстановяване на системата, ако тя бъде сериозно повредена. Възстановяването включва всички данни, архивирани в системния образ – файлове на операционната система, потребителски файлове, инсталирани програми и приложения, настройки на Windows към момента на архивиране и т.н.

Създаване на системен образ (архив) под Windows 10

За разлика от инструмента wbAdmin, който се изпълнява в командния ред, опцията „Създаване на системен образ“ се изпълнява от съветник в няколко стъпки:

1. Отидете на Старт Start > Settings > Update & Security > Backup и от тази секция кликнете на линка Go to Backup and Restore (Windows 7). Ако сте с български езиков интерфейс, пътя е Старт Старт > Настройки > Актуализиране и защита > Архивиране > Към „Архивиране и възстановяване“ (Windows 7).

Към „Архивиране и възстановяване“ (Windows 7)

Само искам да вметна, че написът „Windows 7“ в скобите не бива да ви притеснява – инструментът архивира не друго, а Windows 10!

2. Отваря се нов прозорец, а в лявата му част трябва да има линк Create a system image (Създаване на системен образ). Кликнете на него!

Създаване на системен образ

3. Системата ще инспектира за налични устройства за запис на архива, след което ще трябва да посочите къде да бъде записан системния архив.

Къде искате да запишете архивното копие

По подразбиране е селектирана възможността On a hard disk (На твърд диск). В падащото меню под нея се виждат всички локални дискови устройства – дялове на твърдия диск/SSD, свързани преносими дискове и флаш памети и т.н. Трябва да изберете от падащия списък устройтвото, на което ще бъде съхранен системният образ.

Не е възможен запис на архивно копие върху системния дял – този, който ще се архивира. Препоръчваме да изберете място за съхранение, различно от физическия твърд диск, който ще архивирате. Наличието на преносим твърд диск с достатъчно свободно място е отлично решение за съхранение на системните архиви!

След като посочите локация за съхранение, продължете напред с Next.

4. В следващата стъпка ще видите кои системни томове на диска ще се архивират по подразбиране, с опция за добавяне и на други устройства/томове. Обърнете внимание на препоръчителното пространство за съхранение на архивното копие, както и на наличното свободно място на избраното в предишната стъпка устройство.

Кои устройства искате да добавите

Инструментът за създаване на системни образи архивира по подразбиране тези системни дялове от диска, които са необходими за работата на Windows 10. Това обикновено са локален диск C: (където е Windows) и малкият том за възстановяване, означен като „System Reserved“. Имате възможност да добавите и други устройства, но размерът на архивното копие би станал прекалено голям.

Продължете с Next.

5. В последната стъпка от съветника трябва да потвърдите избора си. С бутон Start Backup (Стартирай архивиране) започва процесът по създаване на системен образ.

Потвърдете настройките за архивиране

6. Остава просто да чакате докато процесът по архивиране на системата завърши.

Запазване на архивното копие

Архивирането завърши успешно

Инструментът за създаване на системен образ под Windows 10 използва технологията „Shadow Copy“, която позволява да се архивира системата, докато Windows и всички приложения работят. Това означава, че можете да продължита работа на компютъра по време на архивирането.

© PCGuide.bg. Автор: Светослав Миронов.

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *