Your connection is not private

Как да решим проблема с „Your connection is not private“ в Google Chrome

Използването на специални цифрови SSL сертификати от уеб страниците в днешно време се превърна в нещо почти задължително. Причината е проста – интернет освен източник на огромно количество полезна информация е и място, където недобронамерени лица могат да се докопат до някои ваши лични данни.

Няма да изпадам в подробности за това „какво е SSL“.  Само ще спомена, че това е технология за криптиране на данните, които се обменят между вашето устройство и посещаваните от вас уеб сайтове.

Google поставя доста сериозен акцент върху сигурността ви и данните, които обменяте с дадени уеб платформи. Ето защо понякога Google Chrome може да покаже съобщение „Your Connection is Not Private“, когато се опитате да достъпите даден URL адрес.

Your Connection is Not Private

Това не е грешка на уеб сървъра, а по-скоро предупреждение на вашия браузър, че не може да се осигури защитена връзка. Chrome извършва проверка на заден план за валидността и достоверността на използвания от уеб сървъра цифров сертификат. Ако бъде открито нещо нередно, той ще се опита да блокира достъпа ви до заредения уеб адрес, а вие ще видите горното предупреждение.

Понякога Chrome може да блокира достъпа ви дори до някои надеждни уеб адреси. Това са страници, които сте посещавали и сте сигурни в тяхната безопасност.

Причината за показване на предупреждение „Your Connection is Not Private“ от Chrome може да се окаже:

  1. липса на валиден SSL сертификат;
  2. SSL сертификата не е издаден от достоверен източник;
  3. некоректни настройки на вашия компютър.

В първия и втория случай се касае за пропуск на собствениците/администраторите на уебсайта или проблем с хостинг услугата. В третия случай на уеб сървъра има инсталиран валиден цифров сертификат, но по някаква причина вашия браузър не успява да го идентифицира правилно.

По повод последното, ще ви предложим някои възможни решения на проблема.

Започнете с най-лесното!

1. Презаредете страницата, за да се уверите, че не се касае за някаква моментна грешка. Опресняването на блокирания уеб адрес с опция Refresh (или клавиш F5) може да се окаже просто решение, ако Google Chrome е блокирал достъпа до него по грешка.

2. Изчистете кеша на използвания уеб браузър! При Chrome това става най-лесно чрез бутона с трите точки и избор на опция More tools > Clear browsing data (Още инструменти > Изчистване данните за сърфирането). Важно е да изберете почистването да стане за цялото време (All the time). Така ще сте сигурни, че всички кеширани файлове ще бъдат изтрити.

3. Опитайте с друг уеб браузър. По някаква причина даден уеб сайт може да бъде блокиран от Chrome, но да бъде достъпен през Firefox, Opera или Microsoft Edge.

Проверете коректността на системните дата и час

Истината е, че некоректните дата и час на Windows може да са причина Chrome да блокира достъпа ви до определени страници. Обяснението е много просто: Google Chrome използва системните дата и час за да ги сравни с датата на валидност на SSL сертификатите на уеб страниците. Ако Windows е настроен да показва стара дата, може би браузърът е изчислил, че сертификата е вече невалиден и ви предупреждава за незащитена връзка.

Актуализирайте използвания софтуер на вашия компютър

Какво имаме предвид?! От една страна актуализирайте Windows чрез Windows Update. От друга, актуализирайте използвания от вас уеб браузър в случай, че не използвате последната версия.

Изчистете SSL състоянието

Уеб браузърите кешират SSL сертификатите, за да подобрят скоростта на зареждане на уеб страниците. В изолирани ситуации това може да е проблем, но ако не премахнете тези данни от вашето устройство, няма как да сте сигурни. Ето защо кешираните данни за състоянието на SSL сертификатите трябва да бъдат изчистени. Това е операция, която е сходна с почистването на кеша на уеб браузъра, но по малко по-различен начин.

За да изчистите данните за състоянието на SSL в Windows 10, респективно и в Google Chrome, изпълнете следните стъпки.

1. От формата за търсене до менюто старт на Windows 10 потърсете и стартирайте Internet Options (Опции за интернет).

2. Изберете таб Content (Съдържание) и кликнете на бутон Clear SSL state (Изчисти SSL състоянието) от секция Certificates (Сертификати).

clear ssl state

3. Стартирайте отново Google Chrome и опитайте да заредите търсената уеб страница.

Уверете се, че вашата антивирусна програма или защитна стена не блокира сайтовете

Понякога някои антивирусни програми или защитни стени (Firewall) могат да блокират определени елементи от съдържанието на уеб сайтовете и това да доведе до подобно предупреждение.

Опитайте да спрете временно антивирусната си програма и защитната стена. Рестартирайте Chrome и опитайте да заредите страницата, с която имате проблем. Ако се окаже, че именно антивирусната ви програма е причината, сменете я, но не оставяйте системата без защита!

Някои антивирусни програми позволяват потребителят да деактивира сканирането на SSL/HTTPS. Това става обикновено през настройките на програмата и е добро решение, вместо да спирате всички модули за защита.

В заключение

Грешката „Your Connection is Not Private“ в Google Chrome обикновено не е нищо сериозно, или поне не, когато се показва само при отделни уеб сайтове. Браузърът позволява да заредите подобни URL адреси, въпреки предупреждението. Това, разбира се става на ваша отговорност и не е препоръчително, особено ако не сте сигурни в легитимността на уебсайта.

От друга страна, често пъти проблемът се крие не във вашето устройство или браузър, а в самия уеб сайт (уеб сървър). В тази ситуация показването на съобщение „Your Connection is Not Private“ е нещо нормално и цели да ви предпази от достъпване на места в мрежата, които не са осигурили сигурна връзка.

© PCGuide.bg. Автор: Светослав Миронов.

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *