Reset this PC

Как да използваме Reset This PC за пълно възстановяване на Windows 10

Reset this PC („Нулиране на компютъра“) е възможност за възстановяване на Windows 10 в първоначалния му вид, която ви позволява на практика да преинсталирате операционната система по един малко по-различен от традиционния начин, без дори да ви е необходим инсталационен DVD диск или флашка.

Малко е трудно да дефинираме същността на операцията „Reset This PC“ при Windows 10. От една страна това не е просто връщане (нулиране) на операционната система в конфигурация по подразбиране, а нещо повече – налице е възможност за премахване на всички допълнително инсталирани програми и приложения и преинсталиране на операционната система. С въвеждането на тази опция от Майкрософт са искали да ни спестят „класическото“ преинсталиране на Windows… или поне не познатото ни от старите версии на Windows, като XP, Vista и 7.

Преинсталиране на операционната система реално се извършва, но без да ви е необходим външен инсталационен DVD диск или USB флаш памет, както сме свикнали при по-старите операционни системи на Microsoft. Тази възможност изчиства вашия системен дял от всички програми, които сте свалили и инсталирали, връща всички потребителски настройки в състояние по подразбиране и на практика вашата операционна система е като току-що инсталирана. Това става буквално в няколко стъпки, и както вече споменахме – без да ви е необходимо инсталационно копие на Windows 10.

Между другото подобна възможност е налична и в Windows 8, но с тази разлика, че същата e разделена на две отделни опции наречени Refresh Your PC и Reset Your PC. Различното в изпълнението на двете е в това, че при първата потребителските файлове ще бъдат запазени, а при втората същите ще бъдат изтрити безвъзвратно. При Windows 10 тези две възможности са обединени в една, а това дали потребителските файлове ще бъдат премахнати или не, се посочва в самото начало на процеса.
В настоящият материал ще се спрем на изпълнението на Reset this PC, налична в Microsoft Windows 10.

Как да стартираме Reset this PC.

1. Чрез меню Recovery от настройките (контролния панел) Windows.
2. През boot менюто Advanced Startup Options.

Стартиране на Reset this PC директно под Windows

Пътят за стартиране на тази възможност е Start > Settings > Update & Security > Recovery > Reset This PC > Get started (на бълг. Настройки > Актуализиране и защита > Възстановяване > „Нулиране на компютъра“ > избирате „Първи стъпки”.
Алтернативен път до тази опция е през Control Panel > Recovery > линк “If you’re having problems with your PC, go to Settings and try resetting it“ > Reset This PC > Get started – същото е!

През първият етап ще преминете през няколко стъпки, в които трябва да направите няколко важни избора, касаещи целия процес на възстановяване (преинсталация) на операционната система.

1. Choose an option – трябва да изберете един от двата варианта. Този етап е много важен, защото оттук зависи как ще продължи процедурата.

При избора на Keep my files потребителските настройки и инсталираните програми ще бъдат премахнати, Windows ще се преинсталира, но вашите персонални файлове ще бъдат запазени.

При избора на Remove Everything всичко ще бъде премахнато – потребителски настройки, инсталирани програми, включително и вашите лични файлове. При избора на този вариант ефектът ще е подобен на т.нар. „чиста инсталация“, при която се форматира системния дял и операционната система се инсталира върху напълно свободен от данни дисков дял. Този вариант е за предпочитане, когато искате да премахнете всичко, свързано с досегашната ви инсталация на Windows 10 – при евентуална продажба на вашия компютър или при съмнение за наличие на вируси.

2. Your PC has more than one drive. Ако сте избрали втория вариант и вашия хард диск е разделен на повече дялове, би следвало да видите следния екран:

Трябва да посочите кои дискови устройства да бъдат изчистени от данни – само системният дял, на който е Windows или всички дялове на твърдия диск. Тук трябва да бъдете особено внимателни, тъй като избора на втората възможност (All drives) ще изтрие данните от целия твърд диск. За предпочитане е да изберете първата възможност – Only the drive where Windows is installed, така само системния дял (обикновено това е диск C:) ще бъде форматиран.

3. Do you want to clean the drives too? В случай, че в първия екран сте избрали Remove Everything ще видите следния екран:

Just remove my files – това е по-прост вариант, при който се премахват вашите файлове, след което се преинсталира Windows.

Remove files and clean the drive – процедурата ще отнеме доста повече време, но ще се извърши пълно изчистване на всички данни от диска и възстановяването им би било много трудно, дори невъзможно. След това ще се преинсталира Windows от самото начало. За предпочитане е да изберете този вариант, ако имате съмнение за вирус или просто искате възможно най-сигурно да заличите личните ви файлове и данни.

Ако сте използвали по-стара версия на Windows (примерно Windows 8) и впоследствие сте надградили до Windows 10, вероятно след тази стъпка ще видите прозорец със съобщение, което ви предупреждава, че ако изпълните тази операция след това няма да е възможно да върнете предишната версия на Windows.

4. Ready to reset this PC? Tова e последният прозорец преди започване на процедурата по изчистване на старите данни и преинсталирането на Windows 10. Ако сте сигурни, че искате да продължите напред, кликнете на бутона Reset. За разлика от Windows 8, при Windows 10 процесът започва мигновено след натискането на Reset и е необратим!

5. Системата ще се рестартира и ще започне преинсталацията на Windows до първоначалния (заводския) му вид. Не се опитвайте да спирате този процес и осигурете сигурно захранване на вашия компютър или лаптоп до приключването му.

Стартиране на Reset this PC през Advanced Startup Options

Първо ще споменем, че стъпките са идентични с тези, които разглдехаме дотук. Може да използвате това меню в случай, че имате сериозен проблем с операционната система и същата не работи достатъчно стабилно.

За достъп до това меню отидете на Start > Settings > Update & Security > Recovery > Advanced startup > Restart now. Системата ще се рестартира и ще видите менюто Advanced Startup Options.

1. Изберете Troubleshoot > Reset this PC.

2. Трябва да направите избор дали да бъдат запазени вашите лични файлове или да бъде премахната цялата информация – абсолютно идентична операция с т.1 от първата част на статията.

Ще споменем, че при някои модели компютри може е налице и трети вариант, наречен Restore factory settings. При избора на тази опция всички ваши файлове ще бъдат премахнати, допълнително инсталираните програми ще бъдат деинсталирани, Windows ще бъде преинсталиран, а също така някои софтуерни приложение, с които сте закупили компютъра също ще бъдат преинсталирани. Де факто, чисто софтуерно, компютърът ви ще бъде възстановен във вида, в който сте го закупили.

3. Отново ще уточним, че ако в предходната стъпка сте избрали “Remove everything”, ще видите следния екран:

Just remove my files – това е по-бърза процедура, при която се премахват вашите файлове, след което се преинсталира Windows. Обикновено се използва, когато имате някакъв проблем с операционната система и искате след преинсталацията да използвате компютъра си по старому.

Fully clean the drive – процедурата ще отнеме вероятно няколко часа, но ще се извърши пълно изчистване на всички данни от хард диска (пълно форматиране) и възстановяването им след това би било невъзможно. Изборът на този вариант е оправдан, ако искате възможно най-сигурно да заличите всички ваши файлове, примерно ако възнамерявате да продадете компютъра си и не желаете новия собственик да вижда вашата информация.

4. Идва последния екран, преди започването на същинския процес. Трябва да изберете Reset, за да продължите процедурата.

Независимо от къде сте стартирали Reset this PC, след изпълнение на горните стъпки ще започне процесът на възстановяване на системата в оригиналния и вид.

В началото се изтриват вашите персонални файлове преди самото преинсталиране на операционната система. Ако сте избрали файловете да бъдат запазени, то системата първо ще създаде тяхно резервно копие (бекъп). Принципно, първоначалният етап може да продължи от 20 до 40 минути, в зависимост от вашия хардуер и обема на данните на твърдия диск, които ще трябва да бъдат премахнати. Ако сте избрали премахване на всички данни и файлове (Fully clean the drive) този етап може да продължи и с часове.

След това системата ще се рестартира автоматично и ще започне самата преинсталация на Windows 10. Този процес е продължителен и по време на изпълнението му са възможни още рестартирания на системата, премигвания и временни изгасвания на екрана… все неща, които са нормални за инсталацията на Windows. Отново ще напомним, ако използвате преносим компютър, включете го в ел. мрежата, за да осигурите непрекъснато захранване до финализиране на целия процес.

И за финал ще уточним, че ако вашият Windows е сериозно повреден и не може да се стартира по никакъв начин, за изпълнение на горната операция по преинсталация (възстановяване) ще ви е необходим инсталационен диск или флаш памет с качена инсталация на Windows 10, от където трябва да изберете опцията Repair your computer в началото на процеса.

© PCGuide.bg. Автор: Светослав Миронов.

Facebook Comments

One thought on “Как да използваме Reset This PC за пълно възстановяване на Windows 10”

  1. zdraveite svetoslav, zabravih parolata na komputara si , a iskam da go preinstaliram – kakvo da pravia
    blagodaria

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *